19 Kasım 2014 Çarşamba

DayZ

*Oyun Steam'de Early Access'tir.


Tanıtım: Her geçen gün DayZ daha da popüler olmaya devam ediyor. Artık neredeyse Steam'de görmeyen, oyunu bilmeyen kalmadı diyebiliriz. Kendi aralarında birçok karışım yapan oyunlardan biri DayZ. Rust olsun, Unturned olsun, bu oyunlar aslında hep DayZ'den özellikler örnek alınarak yapılmıştır. Oyun post-apocalypse survival işliyor. Tek düşmanlarınız tabiki de zombiler değil, insanlar ve daha birçok gerçekçi faktör. Açlık ve susuzluk oyunda büyük bir rol oynuyor, ama ölüm sebepleri sadece bunlar değil. Ayakkabınız yoksa ve çok fazla yürürseniz bile kötü bir hale gidebiliyor işler, hasta olabiliyorsunuz, ıslanıyorsunuz, vücüt sıcaklığınız düşüyor ve bunun gibi bir sürü etken var DayZ'de hayatta kalmayı zorlayan. Oyun başta Arma 2'ye bir mod olarak çıkmıştı, ama daha sonra çok büyük ilgi görünce oyunu ayrı yapmaya karar verdiler. Bu yüzden adı DayZ Standalone oldu aslında.






Oynanış: 
DayZ map

Öncelikle oyunun haritası bir hayli büyük arkadaşlar. Resimde küçük gözükebilir ama oyunda araba olmadığı için (en azından şimdilik) haritanın çevresini yürümeniz bile baya uzun bir zaman alacaktır. Her oynadığınızda belki de daha önce görmediğiniz yerler göreceksiniz. DayZ'de oyunun binaları, bölgeleri ormanları gayet iyi yapılmış ve zevk veriyor. Oyuna üstünüzde gerekli kıyafetler ve el feneri ile başlıyorsunuz. Ama işler geçen her saniye ile daha ad zorlaşıyor, öncelikle tek silahınız yumruklarınız iken zombi görmemeyi umut edin, çünkü yapmanız gereken öncelikli şey, yemek ve su bulmak. Başladığınızda çok zaman geçmeden acıkıyor ve susuyorsunuz, bu istekleri zamanında karşılayamazsanız karakterimiz ölüyor, ve başka bir yerden baştan başlıyorsunuz. Yemek ve su buldunuz diyelim, cepleriniz sınırsız bir şekilde dolmuyor ne yazık ki. Kıyafet vs bulmanız gerekiyor, bazı montların 4 slotluk cepleri varken, büyük çantalar bulma şansınız da var, bu çantalar bir hayli eşya taşımanıza yardımcı oluyor. Şu anki DayZ haritası, yani Chernarus eski Arma II modundan farklı onu da hatırlatalım.


DayZ sign


Bir sonraki gereken ise bir çeşit silah, öyle yerden pistol bulduğunuzda da ne yazık ki mermi hazır bulunmuyor. Onu da kendiniz bulmanız lazım. Başlangıç için daha iyi olarak aletler bulabilirsiniz, örneğin bir levye, sopa, polis batonu bile işinizi götürebilir zombilere karşı. Zombiler oyunda aslında güçlü, neredeyse tek vuruşu kanamanıza sebep oluyor, kafalarına nişan almayı da unutmayın, birkaç kere vurduğunuzda yere düşerler ve o süre içinde vurmaya devam ederseniz başarılı bir şekilde yere indirirsiniz zombinizi ve rahat rahat dolaşırsınız. Oyun tabi ki gerçekçi olduğu için kanamanızı da durdurmanız lazım. Tshirt vs gibi bir şeyi üstünüzden çıkarıp parçaladığınızda bez oluyor ve onu sarıyorsunuz mesela. Kan kaybedince ve benzeri durumlardan ekran siyah beyaz oluyor, bu oyuna gerçekçilik ve zorluk katmak için gayet güzel bir yöntem. Artık gerisini de oyunu siz alın kendiniz deneyimleyin derim :)


Görüntüler: Oyunun grafikleri gerçekten çok güzel diyebilirim, ama tek sorun bilgisayarınızın iyi olması lazım oyunu yüksek seviyede çalıştırmak için. (Baya baya iyi yani...) Ama olsun düşükte oynasanız bile bu oyunun daha Alpha olduğunu unutmayın, ve zaman geçtikçe optimizasyon gelişecektir elbet bu da daha rahat oynamanızı sağlar arkadaşlar. Oyundaki ağaçlar binalar gerçek hissetiriyor bir Alpha oyuna göre. Ormanlarını gezmek için bile oynanır oyun aralardaki sulak bölgeler, tarlalar, araba yolları (terk edilmiş tabi) gerçekten etkileyici bir yön kazandırıyor oyuna.


Kısa Notlar:  
-Oyunda çeşit çeşit buglar bulunabiliyor ne yazık ki. Ama üzülmeyin, Alpha olduğunu unutmayın.
-Oyunun dev'leri (yaratıcıları) her hafta oyun için çalışıyor, patchler ile birlikte yeni özellikler de getiriyor.
-Sistem gereksinimleri biraz yüksek olabilir, düşük seviyelerde kasma olmaz gerekli ayarları yaparsanız ama bu sorunların zaman geçtikçe çözüleceğini düşünüyorum.
-Oyun 62 Lira, Alpha için çok değil mi diyeceksiniz, bence değer çok ciddi söylüyorum. Oyunun geleceği nokta, gösterdiği gelişme belki de çoğu 100 lira üstü oyundan daha iyi. İndirime girerse kesinlikle kaçırmayın (biraz zor girse de :( ) 



Açık Sözlü Oyuncu Puanı: 8.5
-Buglar fazla ama zamanla çözülüyor.
-Görüntüler etkileyici
-Yaşam şartlarının zor olması güzel bir aksiyon katıyor.
-Arkadaşlarınızla birbirinizi bulma çabası, Rus kent isimlerini öğrenmek bile eğlenceli bir hal alıyor.
-Oyunun gerçekçiliği her geçen gün artıyor, gerek kan testleri, gerek antibiyotikler.

    MINIMUM: 
    • OS: Windows Vista SP2 or Windows 7 SP1 
    • Processor: Intel Dual-Core 2.4 GHz or AMD Dual-Core Athlon 2.5 GHz 
    • Memory: 2 GB RAM 
    • Graphics: NVIDIA GeForce 8800GT or AMD Radeon HD 3830 or Intel HD Graphics 4000 with 512 MB VRAM 
    • DirectX: Version 9.0c 
    • Hard Drive: 10 GB available space 
    • Sound Card: DirectX®-compatible
    RECOMMENDED: 
    • OS: Windows 7 SP1 
    • Processor: Intel Core i5-2300 or AMD Phenom II X4 940 or better 
    • Memory: 4 GB RAM 
    • Graphics: NVIDIA GeForce GTX 560 or AMD Radeon HD 7750 with 1 GB VRAM or better 
    • DirectX: Version 9.0c 
    • Hard Drive: 14 GB available space 
    • Sound Card: DirectX®-compatible
*Sistem Gereksinimleri Steam'den alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder